Ingyenes jogi tanácsadás, jogklinika? Mi is ez pontosan?

A joghallgatói részvétellel történő jogi tanácsadás elsősorban a jogászképzés része, a joghallgatók érdekét szolgálja.

Nem ügyvédi iroda vagyunk, nem profitorientált tevékenységet végzünk, a jogi tanácsért, amit az ügyfél kap, nem kérünk semmit, ezért nem is állunk rendelkezésre folyamatosan és bárki számára. Ettől függetlenül minden nagylelkű adományért, ami a jogklinikai munkát támogatja, hálásak vagyunk.

A jogklinika fenntartja a jogot arra, hogy a jogászképzés tartalmi és formai követelményeire tekintettel válogasson a jogi tanácsadás iránti kérések között.

A jogklinika ügyvédi képviseletet nem vállal!

Hogyan fordulhatok jogi tanácsért a jogklinikához?

Jogi tanácsért ÍRÁSBAN lehet fordulni a jogklinikához. Ennek legegyszerűbb módja a www.jogklinika.uni-miskolc.hu honlapon a JOGI TANÁCSOT KÉREK feliratú gombra kattintva megnyíló elektronikus űrlap kitöltése és elküldése.

Ha önálló levélben keresne bennünket, akkor az alábbi email-címre írjon: jogklinika@uni-miskolc.hu

A postacímünk: Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Jogi Tanácsadó és Jogklinika Központ, 3515 Miskolc-Egyetemváros, A/6. fsz. 5.

Kérjük, hogy minden esetben írja meg email-címét vagy adja meg a telefonszámát, hogy fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot!

Mire számíthatok, ha a jogklinikához fordulok?

A levele alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és tájékoztatjuk arról, hogy a jogklinika elvállalja-e a jogi tanácsadást. Amennyiben vállaljuk, egy személyes találkozóra invitáljuk Önt a jogklinika irodájába egy olyan időpontban, ami Önnek is és a hallgatóknak is megfelel. A személyes találkozón joghallgatókkal és az őket támogató oktatókkal fog találkozni, nekik elmondhatja a ügyét. A joghallgatók ún. tényvázlatot vesznek fel az ügyről, ami alapján kidolgozzák a jogi tanácsot. Ez lehet a jogszabályi környezet ismertetése, a lehetséges eljárások vagy eljárási lépések bemutatása és az azokra való felkészítés, írásbeli beadványok előkészítése – amit az ügy megkíván. A jogi tanács kidolgozását legalább két hétre vállaljuk, de a jogászképzés szempontjaira tekintettel ez még több is lehet. Rövidebb időre csak kivételesen, jogvesztő eljárási határidő esetén vállaljuk a tanácsadást. A kidolgozott jogi tanácsot írásban küldjük el Önnek, hogy a legjobb belátása szerint rendelkezzen vele.

Mit tehetek, ha rossz tanácsot kapok?

A jogklinika a kidolgozott jogi tanácsot átadja Önnek, de annak felhasználása az Ön felelőssége. Annak tudatában, hogy a tanácsadásban jogászhallgatók és nem specialista ügyvédek vettek részt, Önnek kell eldöntenie, hogy figyelembe veszi-e, milyen súllyal veszi figyelembe, esetleg eltér tőle, mástól is kér-e tanácsot, stb.

A jogklinika nem vállal felelősséget azért, hogy a hozzá forduló ügyfelek jogi problémái sikeresen megoldódjanak.